TOKAJÍK: Koncertom si pripomenuli 63. výročie vyvraždenia obce

17.11.2007 Stropkov

Tokajík 17. novembra (TASR) - Koncertom pre Tokajík vyvrcholila dnes večer spomienková slávnosť venovaná 63. výročiu vyvraždenia obce Tokajík v Stropkovskom okrese.
\"Každoročne si pripomíname tragédiu z obdobia druhej svetovej vojny, ktorá zasiahla našich obyvateľov aj ľudí z okolia. Tentoraz si pamiatku na tragickú a surovú smrť prišiel uctiť svojím koncertom aj Marián Čekovský a jeho hostia, \" uviedla dnes pre TASR starostka obce so 112 obyvateľmi Jana Medvecová. Dodala, že počas tragédie 19. novembra 1944 popravili fašisti 32 mužov. Ďalší dvaja sa zachránili, dnes však už nie sú medzi živými.
Vypálenie Tokajíka pripomínajú už len hroby zavraždených mužov, ktoré sa nachádzajú oproti miestnemu múzeu. To dokumentuje hrôzy vojny a vypálenie obce. Ročne ho navštívi zhruba 500 turistov. \"Nemáme dostatok financií na udržiavanie stálych expozícii aj celého objektu, v ktorom sa nachádzajú, a tak vítame skutočnosť, že naše múzeum prejde od nového roka pod Múzeum SNP v Banskej Bystrici, \" doplnila starostka.
Do Tokajíka zavítajú v priebehu nedele obyvatelia českých Lidíc, ktoré postihol podobný osud, ako malú dedinku na východe Slovenska.
 

Vyberte región